De vereniging

Muziekvereniging Voorwaarts Veendam is opgericht op 21 september 1920. De vereniging begon met een fanfare en werd later uitgebreid met een Malletband. De fanfare werd omgevormd tot Harmonieorkest.

Vandaag de dag bestaat de muziekvereniging uit een harmonieorkest en een dweilorkest met de naam Wakker Worden!. Het aantal leden ligt rond de 40.

Door de jaren heen heeft Voorwaarts Veendam leuke optredens gedaan in zowel binnen- als buitenland.

Dirigent

Ruud Extra staat sinds september 2003 voor het harmonieorkest. Hij studeerde directie aan het conservatorium van Maastricht, fagot aan het conservatorium van Arnhem en trombone aan het conservatorium van Groningen.

Sinds september 1993 is hij fagottist van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (tot 2005: ‘Johan Willem Friso Kapel’). Daarnaast speelt Ruud ook nog trombone bij Bigband ‘Moonlight’ uit Assen en sopraansax bij een saxofoonkwartet in Limburg.

Ruud geeft daarnaast ook nog fagotles aan de muziekschool van Emmen/Coevorden en privé-les op fagot, trombone, saxofoon en klarinet.

Repertoire

Wie denkt dat een orkest oubollige muziek speelt, heeft het mis. Tegenwoordig worden bewerkingen van moderne popnummers, filmmuziek en zo af en toe ook klassieke muziekwerken gespeeld. Voor iedereen zit er wel wat bij.